klasy4-8

Pieczywo jest artykułem żywnościowym codziennego użytku, dzięki temu zajęcia odbywające się w piekarni dotyczą tematów bliskich doświadczeniom uczniów. To sprawia, że łatwiej im będzie zdobytą wiedzę odnieść do swojego życia. Uczniowie mają nie tylko możliwość dowiedzenia się w jaki sposób powstaje pieczywo, ale także jak rozpoznać chleb wysokiej jakości. Przed przystąpieniem do pracy z ciastem uczniowie wykonują doświadczenia, które pokazują jakich warunków potrzebują drożdże do wzrostu oraz dowiadują się czy gluten jest koniecznym składnikiem świetnie wyrośniętego chleba.

Wprowadzone pojęcia:

  • drożdże,
  • gluten,
  • zakwas,
  • błonnik pokarmowy,
  • węglowodany proste,
  • węglowodany złożone.

Poruszane tematy:

  • W jaki sposób działają drożdże?
  • Jakich warunków potrzebują drożdże do wzrostu?
  • Dzięki czemu chleb staje się elastyczny i rośnie?
  • Etapy produkcji chleba.
  • Jak wybrać pieczywo dobrej jakości?
  • Czy chleb jest zdrowy?

 

 
Do góry